Titlar och utmärkelser

Vi har tidigare skrivit om Värmlandsprofiler inom fotbollen som lyckats bra med sina respektive karriärer. Nu tänkte vi berätta om de meriter och utmärkelser som en av dessa, den mest framgångsrike av dem, lyckats hämta hem genom åren.

Uefa Cupen, Italienska ligan och Cupvinnarcupen

Med den rubriken så kan det förstås bara vara en person vi pratar om. Det är återigen såklart om vår vän Sven-Göran ”Svennis” Eriksson. Det passar sig förstås bäst att börja med honom eftersom han är den klart mest meriterade fotbollsprofilen från Värmland. Sin tränarkarriär inledde han i IFK Göteborg och framgångarna lät inte vänta på sig särskilt länge innan det var dags att under en och samma säsong, säsongen 1982 närmare bestämt, lyckades vinna UEFA-Cupen, det vill säga nuvarande Champions League, där de bästa lagen i Europa gör upp. Detta var en skräll som hette duga som skakade om fotbollsvärlden. Samma säsong vann man inte otippat också både Svenska Cupen och Allsvenskan.

Efter sin sejour i Göteborg flyttade Svennis sedan till Portugal där han vann två ligatitlar för Benfica och drog sedan vidare till Italien. Det var i Italien och klubben Lazio som han verkligen började bli en av världens mest eftertraktade tränare då han 1999 med dem vann den sista Cupvinnarcupen som spelades någonsin och året därefter så vann han inför 72 000 helt fanatiska fans på den klassiska hemmaplanen, Olympiastadion i Rom, den italienska ligan. Efter detta är Eriksson närmast ett helgon bland Laziofansen. Detta var för övrigt Lazios första Scudetto sedan 1974 – fortfarande den blott andra i klubbens historia.

England

Efter alla dessa meriter så har Svennis inte vunnit några fler titlar som tränare, mycket beroende på att han oftast inte tränat lag som inte haft chansen till detta. Men efter sejouren i Lazio så kommer ändå den merit som någonstans kanske får anses som den allra tyngsta. Som vi tidigare nämnt så blev Eriksson som första utländske tränare någonsin, förbundskapten för det engelska fotbollslandslaget – det kanske svåraste tränarjobbet i världen.

Anledningen att detta jobb anses som det svåraste är att i England så är fotbollen religion och trots att landet inte vunnit ett världsmästerskap sedan 60-talet så anser befolkningen i princip att man ändå är världens bästa fotbollsland och har världens bästa fotbollslandslag. Därför så kräver man framgång oavsett vilket lag som ställs på planen. Svennis lyckades enligt många ganska bra då han i tre mästerskap i rad tog England till kvartsfinal. Detta till trots fick han utstå massiv kritik från det engelska mediedrevet och efter VM 2006 så avgick han från sin post.