Säkerhet på klubben

En klubb ska vara en härlig plats med umgänge, träning och utveckling tillsammans med andra som brinner för samma hobby. Men fotboll är ett exempel på en sport där det förekommer många skador.

För att en försäkra att alla på klubben är säkra under träffarna måste man följa vissa riktlinjer.

Försäkringar

Skaffa en försäkring så att klubben och dess medlemmar har något skydd ifall något skulle hända. Försäkringar på hemmet och inom jobbet träder inte i kraft om någon skadar sig på fritiden, borta från hemmet. Om man ansluter sig till Svenska Fotbollsförbundet, som många klubbar gör, omfattas alla medlemmar och deltagare av en olycksfallsförsäkring.

Självklart ska även lokalen vara försäkrad, det måste man fråga den man hyr av, så att eventuella skador inte tillfaller den som orsakade dem.

Första Hjälpen

Det ska alltid finns en plats på klubben där man har en första hjälpenlåda. I den ska det finnas smärtstillande, bandage, sårrengöring, plåster, brandfilt och även ett steriliserat sykit. Dessa lådor finnas att beställa genom nätet. Blir en spelare skadad måste man först konstatera att skadan inte är allvarlig. Därefter kan man påbörja en behandling eller ringa ambulans.

Hjärtstartare

Detta har det snackats mycket om under förra året. Alla arbetsplatser borde ha en hjärtstartare. Även stora köpcentrum och gallerior har hakat på trenden och skaffat sådana maskiner. Och klubben bordet också ha en. Om någon i klubben förlorar pulsen och hjärtat stannar så arbetat man mot klockan. Det gäller att snabbat få igång hjärtat igen så personen inte avlider eller får allvarliga skador på hjärta och hjärna. Tänk på att endast 10% av personer med hjärtstopp överlever. När man köper in en hjärtstartare borde man även ta in en instruktör som förklarar hur maskinen fungerar, samt hur man utför hjärt- och lungräddning.