Liverpool FC – Ett lag med många svenska fans

Liverpool FCEtt fotbollslag i Premier League med ett stort antal svenska supportrar är Liverpool FC. Laget är ett av Englands mest framgångsrika lag genom tiderna med 18 vinster i ligan och med 5 vinster i Europacupen respektive Champions League.

Liverpool är ett minst sagt omtyckt fotbollslag med vida fans världen över. I Sverige har man en stark förankring hos sina fans med ett intresse nog stort för att bland annat ligga till grunden för egen underförening till den officiella supporterklubben ”Liverpool FC Official Supporters Club”, vid namn ”Liverpool FC International Supporters Club Swedish Branch”.

Klubben hade sin storhetstid från början 1970-talet till slutet av 1980-talet och 1984 gick man gick segrande både i Europacupen för mästarlag (dåvarande motsvarighet till Uefa Championsleague), den Engelska ligan och i den Engelska ligacupen. Sedan dess har klubben svalnat en aning ur rent prestationsmässig synpunkt, men återfinns allt som oftast i det övre skiktet av liga-tabellen.

Röd är den färg som starkast förknippas med klubben och det är även den färg som gett upphov till klubbens smeknamn ”The Reds”. Som supporter är det alltså denna färg du helst vill bära för att visa ditt stöd och där passar inget klädesplagg bättre än deras officiella Premier League hemmatröja för supportrar.

Som Liverpool FC supporter slipper du leva efter mantrat att ensam är stark. I klubben står man enade i vått och torrt, något som är trevligt i medvind och tröstande efter en uddamålsförlust på hemmaplan. Klubbens ledord är nämligen ”You’ll Never Walk Alone”, där den svenska översättningen blir något it stil med ”Du går aldrig ensam”. Så om du ännu inte sållat dig till ett visst favoritlag i det Engelska seriesystemet, kanske röd är just den färg du borde välja och som i framtiden kommer få ditt hjärta att slå ett par extra slag.