Fotbollsutrustning

Fotbollskorna utgör basen i den utrustning som man behöver för att spela fotboll. Genom att tänka igenom vilken typ av underlag som du kommer att spela på kan du lättare välja sko sedan. Benskydd är också viktiga att komma ihåg eftersom det är vanligt att få hårda sparkar mot underbenen.

Fotbollsutrustning

Allmänt

Den utrustning som man behöver till fotbollsutövande är relativt billig speciellt i jämförelse med hockey, motorcross, längdskidåkning och andra mer kostnadskrävande sporter. Med ett par grusskor, grässkor och gärna ett par vanliga löparskor, fotbollssockar, vattenflaska samt benskydd klarar man sig långt. När man spelar i en fotbollsklubb står de i regel för matchkläder inklusive sockar, fotbollsplan, fotbollar och annan träningsutrustning. Egen utrustning kan du köpa i de flesta välsorterade sportbutiker eller på nätet, där utbudet är mycket stort.

För hemmaträning fungerar det alldeles utmärkt med en vanlig t-shirt och ett par shorts eller mjukisbyxor. Det är även bra att ha en egen fotboll för träning hemma eller eller utanför fotbollsföreningens regi. Om man har ambitionen att bli riktigt bra krävs det idog träning för att öva upp bollkänslan och då räcker det sällan att enbart vara med på fotbollsföreningens träningar. En löparsko är bra att ha till konditionsträning utanför fotbollsplanen. En god kondition ger stora fördelar vid fotbollsspel och det är därför en viktig del av fotbollsträningen.

När man som spelare kommer upp en del i åldrarna börjar det vara dags för styrketräning. Styrketräning är självfallet bra för att stärka din kropp, något som alla kan ha nytta av i allmänhet, men extra viktigt blir det för alla idrottare där hårda fysiska närkamper är vanliga. Träningen är viktig ur många perspektiv, bland annat för att bli starkare och därför ha en större chans att få kroppsliga fördelar på fotbollsplanen, men främst för att minimera skaderisken. Du bygger helt enkelt upp din kropp för att stå pall för de utmaningar och närkamper som väntar, så att du genom detta får möjligheten till en längre karriär som fotbollsspelare. Det du behöver för din styrketräning är väldigt snarlikt det du använder för konditionsträningen, då de flesta klubbar tillhandahåller vikter, maskiner eller inströktör för träning med kroppen, men var noga med att ha skor som ger dig bra stöd och balans i övningarna för att undvika fotledsskador.

Spelar man enbart på grus eller uteslutande på gräs så behöver man givetvis bara en sorts fotbollssko. Men det är rätt vanligt att man spelar på flera typer av underlag. Det blir även allt vanligare med konstgräs och då är det planens hårdhet som avgör vilken typ av fotbollssko som behövs. Och då kan både en grus- eller grässko passa beroende på planens skick. Det finns även en konstgrässko som är speciellt anpassad för just spel på en konstgräsplan.

Typer av fotbollsskor:

Grässko med stora dobbar: Ger bra fäste i blött gräs och gör det lättare att behålla ett bra fäste vid snabba förflyttningar.

Grässkor med skruvdobb: Ger suveränt fäste i blött gräs och på extremt mjuka planer. Men är förbjudna i vissa sammanhang och inom ungdomsfotbollen.

Grussko med flera små dobbar: Ger bra fäste, är slitstarka på grus och är sköna att springa i på grusplan.

Konstgrässko: Ger bra fäste i konstgräs och är utformade så att de ska klara av slitaget av det konstgjorda gräset.

Fotbollskor finns i materialen skinn och syntet. Skinnskor formar sig efter foten och håller länge men de kräver en del underhåll för att hålla sig fina. Syntetskor tål fukt bättre och är lätta att spela med men håller inte så länge.