Fotbollsspelare från Värmland

Fotbollskulturen finns även i Värmland och blomstrar. Den kanske mest kända klubben i Värmland är Degerfors IF som under många år legat i Allsvenskan. Genom åren har en rad kända namn inom fotbollen kommit från just Värmland.

Den kanske mest framgångsrike fotbollsspelaren som kommit från Värmland är Ola Toivonen, vilken föddes i Degerfors år 1986. Det var också här som karriären inleddes och 2003 gjorde Toivonen också A-lagsdebut under tiden när laget låg i dåvarande division 2. År 2005 gick Degerfors upp i Superettan, vilket också blev Toivonens sista säsong i klubben. Totalt under de tre säsongerna blev det 41 matcher och åtta mål.

Inför säsongen 2006 värvades Ola Toivonen till Örgryte IS, som då låg i Allsvenskan. Efter att ÖIS det året kommit sist i Allsvenskan blev ny klubbadress Malmö FF. Här fick han stort förtroende direkt och gjorde under sina två säsonger i klubben 51 matcher och 17 mål.

År 2009 värvades Toivonen till PSV Eindhoven, vilket även är hans nuvarande klubbadress. Tiden i den holländska storklubben har hittills varit framgångsrik med hela 57 mål på 121 matcher, alltså nästan ett mål varannan match. Utöver det har även Toivonen fått dra på sig A-landslagströjan vid 34 tillfällen och har sammanlagt gjort sex mål.

Här nedan kan ni titta på hans kanske viktigaste mål i den blågula tröjan, det som tog Sverige till EM när man lyckades besegra Holland med 3-2.

Den näst mest kände fotbollsspelaren från Värmland är troligtvis Marcus Berg. Han föddes i Torsby 1986 och karriären inleddes i Torsby IF, samma klubb som i vilken Sven-Göran Erikssons mycket framgångsrika tränarkarriär inleddes. År 2003 värvades han till IFK Göteborg, för vilka han gjorde debut i Allsvenskan år 2005.

Det stora genombrottet kom under säsongen 2007 så Berg gjorde hela 14 mål på 17 allsvenska matcher, vilket medförde att han i augusti senare samma år såldes till den holländska klubben FC Groningen. Efter ett par framgångsrika säsonger i Groningen blev ny klubbadress det tyska Bundesliga-laget Hamburg SV.

Tiden i Hamburg blev inte alls lika lyckosam som den i Groningen och kantades av skador och alldeles för lite speltid. Tidigare i sommar värvades Marcus Berg till grekiska Panathinaikos där han för närvarande spelar.

En annan spelare från Värmland är den numera pensionerade Magnus ”Ölme” Johansson. Karriären inleddes i IFK Ölme, därav namnet, och fortsatte sedan i IFK Göteborg där han spelade större delen av sin seniorkarriär med undantag för en femårig proffssejour i holländska FC Groningen. Under åren i IFK Göteborg blev det inte mindre än sju SM-guld, det sista år 2007, vilket också blev avslutet på hela karriären.