Fotbollsprofiler från Värmland

Sverige är ett land där många av de mest framgångsrika fotbollsspelarna genom tiderna har sina rötter i de södra delarna av landet – Skåne närmare bestämt. Två självklara exempel är där Henke Larsson och Zlatan Ibrahimovic. Men även Värmland har genom åren fått fram några profiler som kan vara på sin plats att presentera.

lazioSven-Göran Eriksson

machester citySven-Göran Eriksson som kommer ifrån Sunne, är den troligt mest kände fotbollstränaren som kommer ifrån Sverige. Han förde under flera år i Italien, klubben Lazio till framgångar som man senare inte ens varit i närheten av. Han blev senare den förste utländske fotbollstränaren genom alla tider att åta sig det kanske allra svåraste tränarjobb som finns i världen – förbundskapten för Englands fotbollslandslag. Efter att ha lyckats bättre än både för- och efterträdare för Englands landslag har han bland annat stått i den ljusblå färg som Manchester Citys matchtröjor har – ännu ett tränarjobb på absoluta världstoppnivå. De senaste åren har ”Svennis” dock varit mer i skymundan, om han kommer ta sig an några stora utmaningar igen, det vet han nog bara själv.

Ralf Edström

Raffe Edström är en före detta fotbollsspelare på landslagsnivå som under sin karriär spelade bland annat i Degerfors, IFK Göteborg och PSV Eindhoven. Ralf spelade anfallare och är kanske mest känd för sitt fantastiska volleymål mot Västtyskland i fotbolls-VM 1974.

Förutom sin fotbollskarriär så är Ralf Edström framförallt känd som expertkommentator för Radiosporten. Han har under många år kamperat ihop med den redan legendariske Lasse Granqvist, och de har tillsammans refererat några av svensk idrotts mest klassiska händelser. Vad sägs som straffläggningen vid VM 1994 där Thomas Ravelli kniper Rumänen Miodrag Belodedicis sista straff – faktiskt utsett till århundradets idrottshändelse i Sverige. Eller vad sägs som Zlatans ofattbara klackmål mot Italien i EM 2004… Listan kan göras lång på de klassiker som Ralf varit med och skapat.

En annan värmlandsprofil inom fotbollen som vi redan skrivit till är Ola Toivonen, om honom kan du läsa mer i artikeln Fotbollsspelare från Värmland.