FA-cupen – Världens äldsta fotbollsturnering

Få svenskar med ett gediget fotbollsintresse lever i ovetskap om FA-cupen. Turneringen är den äldsta i historien och en anrik tillställning utöver det vanliga.

FA-cupen är en fotbollsturnering som varje år äger rum i England. Cupen startade redan säsongen 1871 till 1872 och inkluderar samtliga lag i de engelska ligasystemet.

FA-cupen

Man kan därför på vissa vis påstå att FA-cupen än mer än Premier League ger en måttstock på viket lag som är England bästa under en viss säsong, eftersom majoriteten av de engelska lagen kan delta. Det är dock väldigt ovanligt att ett lag från de lägre divisionerna tar sig hela vägen fram till en final och än ovanligare att de skulle vinna den. Desto vanligare är det dock att mindre lag vinner över större, ett fenomen där det lag som vinner brukar bli kallat ”giant-killer”.

Tar plats i Europa League

Förutom den oerhörda ära det är att vinna FA-cupen, resulterar detta även i andra förmåner för laget som vinner. Vinnaren får bland annat en plats i Europa League, den fotbollsturnering i Europa som näst efter Champions League är den allra största och som förr gick under namnet Uefacupen, till dess att namnet byttes ut från säsongen 2009 till 2010. Det är också värt att nämna att om ett lag redan sedan tidigare varit kvalificerat för turneringen, så går istället platsen vidare till den andra finalisten, eller det Premier League lag som placerat sig högst i resultattabellen.

Upplev FA-cupen på plats i England

Om det skulle vara så att du själv är intresserad av att närvara under nästa FA-cup final, har du möjligheten att höra så under maj månad, nästa år. Finalen spelas nämligen den 21 maj på Wembley stadium och garanterar en Engelsk fotbollsfest utöver det vanliga.

Svenskar som spelar i England

Otvivelaktigt kommer du att se någon av våra svenska fotbollsspelare, lira boll på den engelska kontinenten, under FA-cupens många matcher. Joel Asoro född i april 1999, spelar för Sunderland och värvades redan 2015 i maj, men spelade sin första ligamatchen först i augusti 2016. Han blev i sin premiärmatch, den yngste svensken att spela i den högstaligan i England.

Zlatan Ibrahimović

Zlatan Ibrahimović född oktober 1981, är förmodligen den mest kände svensk i dagsläget, att spela i FA-cupen. Han anses vara den största och bästa svenska fotbollsspelaren av många. Med sina 11 guldbollar, från 2005 fram till 2016, kan man inte argumentera emot. Han är dessutom den enda att vinna guldbollen fler än två gånger och två gånger i rad, vilket är bevis nog bara där.

Martin Olsson

Martin Olsson född maj 1988, kommer förmodligen att att synas i FA-cupen, med sin klubb Norwich City. Även tvillingbrorsan Marcus Olsson kan synas på planen, lirandes för sin klubb, Derby County. Marcus vann årets spelare efter säsongen 2014/2015, i sin dåvarande klubb Blackburn Rovers, där han spelade tillsammans med sin tvillingbror.